Elektrostatik Toz Boyama

Elektrostatik toz boya

Toz boya elektrostatik güç ile çalışan tabancalar ile iş parçasına püskürtülür. Toz boya topraklanmış olan iş parçasını homojen bir şekilde kaplar. İş parçasının uygun koşullarda fırınlanması ile toz boyanın erimesi ve iş parçasının üzerinde yapışması sağlanır. Bu sayede dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli bir yüzey kaplaması elde edilir.

Elektrostatik toz boyama süreçleri

Metal yüzeyin fiziksel ve kimyasal olarak boyamaya hazırlanması boyadan beklenen görünüm ve performansın kalitesini belirler. Yağ, toz, çapak, pas gibi maddelerden yüzeyin tamamen temizlenerek boyanın iyi yapışmasını sağlar ve dolayısıyla yüzey bozukluklarını ortadan kaldırır. Kimyasal olarak alkali, asit ve solvent kullanılır.

Toz boyama uygulaması öncesinde metal ürünler yüzey hazırlama hattına alınırlar. Yüzey hazırlama işleminin pratik uygulaması daldırma yöntemidir. İşlemde kullanılan temizleyici kimyasallar, metal yüzeyinden yağın ve yabancı maddelerin sökülmesini sağlar. Buna ek olarak, oksitleri, yüzey korozyonunu, pası ve diğer inorganik parçacıkları uzaklaştırır. Böylece metal yüzeyi aktif hale gelir ve toz boyamada yüzey ile toz partikülleri arasında kuvvetli yapışma sağlar.

İşlem süreci elde edilecek yüzeyin kalitesine, iş parçasının sayısına, şekline, büyüklüğüne ve hedef süreye göre değişir. Temel olarak işlemler yağ alma, pas alma, fosfatlama, kromatlama ve bunların tamamlayıcılarıdır.

Daldırma sistemi problemli biçimleri olan iş parçalarının yüzey temizliği için en etkili yöntemdir.

Uygulanması zor ve ulaşılması güç iç kısım ve profillere sahip iş parçaları kaliteli bir yüzey temizliğine sahip olurlar. İş parçaları teker teker askılara asılarak veya sepetlere konarak banyolara daldırılırlar.

Daldırma hattından çıkan iş parçaları kurutma tankına alınır ve kurutulduktan sonra boyama uygulamasına hazır hale gelir. Maskeleme aparatları, tıkaçları ya da bantları ihtiyaca göre uygun şekilde hazırlanarak iş parçasının boyanmaması gereken kısımlarına monte edilir.

İş parçaları boyama tesisine transfer edilir ve çeşitli askılarla konveyöre asılır.

Toz boya iş parçasının geometri ve boyutlarına göre robotik veya manuel sprey tabancalarıyla elektrostatik yöntemle boyanır.

İş parçaları, toz boya içerisindeki reçineler eriyerek iş parçasının materyaliyle birleşinceye kadar uygun süre ve sıcaklıkta fırınlarda kürlenir.

Polimerizasyon biter bitmez iş parçaları ortam sıcaklığında soğutulur.

Soğumanın tamamlanmasından sonra iş parçaları paketleme ve sevkiyata hazır hale gelir.